Да поговорим за сексуалния тормоз и агресията сред младежите, и как да ги спрем

сеп. 20, 2018 | новини

Сексуалният тормоз, агресията към младите хора и начините за тяхното предотвратяване са темите на информационни срещи, които стартираха в няколко училища в Пловдив и Пловдивска област. Беседите се водят от психолози и ще обхванат 150 ученици на възраст между 15 и 18 години. Инициативата е част от проект „СПРИ сексуалната агресия“, който се провежда от неправителствената организация Институт за политики и развитие, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта.

„Проектът срещу насилието е предназначен точно за младите хора, които преживяват доказването си в общността и откриват своята сексуалност и другия пол. Прицелен е в развитието на личните качества и воля, за да изразходят енергията си в укрепване на своята личност“, каза координаторът на проекта Милена Добранова. По думите ѝ общуването и възпитанието на чувствата са в основата на индивидуалното израстване, а подкрепата на Министерството на спорта доказва колко актуална за развитието на младите хора е тази тема.

Проектът „СПРИ сексуалната агресия“ ще се проведе през септември и октомври и включва беседи в училищата, разпространение на информационни материали, кампания за информиране и сигнализиране за случаи на сексуално насилие в дома или в училище. Част от него са и две спортни инициативи – състезание по колоездене и крос, които ще се проведат в партньорство на сдружение „ Пловдив бяга“.

„Физическото развитие и личния мотив за доказване вървят заедно и учителите в страната, психолозите и родителите знаят добре това“, коментира Милена Добранова. Масовото включване в проекта доказва, че той има потенциал да обхване повече деца от различни региони и да продължи и след периода на проекта. „Младите хора предпочитат да се състезават честно, а не да пресъздават измислени образи от киното и интернет, които се налагат с нахалство и грубост. Себеоткриването в състезание показва, че мнозинството български деца предпочитат деликатно да откриват секса за себе си“, допълни още Добранова.

Проектът „СПРИ сексуалната агресия“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта (ММС), по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10А от Закона за хазарта за 2018 г., направление 3. Този документ е създаден в изпълнение на Договор № 25-00-42/ 06.07.2018 г. за Проект № НПИМД-107-Н3/2018. Съдържанието му е отговорност на Институтът за политики и развитие, като ММС не отговаря за начина на използване на информацията.