Милена Добранова: Няма училище, което да е изолирано от проблема с агресията

окт. 28, 2018 | в новини

Има завишен процент на агресията и насилието във всички форми във възрастта 15-18 години. Когато влязохме в пловдивските училища, започнахме с това – децата да знаят, че това, което се случва, не е изолирано от тях. Разбрахме, че голяма част от децата познават този проблем, но не говорят за него“. Това каза в предаването „Преди всички“ Милена Добранова – координатор на проекта на Института за политики и развитие „Спри сексуалната агресия“. Част от проекта е кампания за информиране и сигнализиране за случаи за сексуално насилие и тормоз у дома, в училище или в онлайн средата, която се провежда в пловдивските училища.

„Стартирахме проекта с идеята, че възрастта между 15 и 18 години, която е изключително трудна. Това е възрастта, в която младежите искат да докажат себе си. Преценихме, че включването им, основно от пловдивски училища, е изключително важно, за да покажем, че обучението, обсъждането, разговорите, създаването на информираност у децата на тях ще им помогне, за да насочат агресията, динамиката и всичко това, което възрастта им носи, към нещо позитивно“.

Добранова посочи, че изключително важно за проекта е децата да могат да разграничават доброто и съзидателно поведение от разрушителното поведение. Целта е децата да подражават на доброто, добави тя. По думите ѝ, няма училище, което да е изолирано от този проблем.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.