Олимпийска шампионка и заместник-кмет на велосъстезание срещу сексуалната агресия сред младите хора

окт. 1, 2018 | новини

Олимпийската, световна и европейска шампионка по гребане Румяна Нейкова и заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков подкрепиха участниците в състезанието по колоездене под надслов „СПРИ сексуалната агресия“. Каузата доведе на Гребната база и състезателката по гребане, планински, класически и ултра маратони Надежда Станилова. Всички те застанаха до 150 ученици от Пловдив и Пловдивска област, които се включиха в спортна вело надпревара срещу агресията и сексуалното насилие сред младите хора. Инициативата бе част от проект на „Института за политики и развитие“ и сдружението „Пловдив бяга“, осъществяван с подкрепата на Министерството на младежта и спорта.

В надпреварата взеха участие ученици на възраст между 15 и 18 години. Те бяха разделени в 8 групи и премериха сили, състезавайки се по северната алея на гребния канал. Всички участници получиха медали, а най-бързите и умели в колоезденето грабнаха специални купи от организаторите, връчени им лично от заместник-кмета на Пловдив Георги Титюков.

Проектът „СПРИ сексуалната агресия“ включва беседи в училищата, разпространение на информационни материали, спортни състезания и кампания за информиране и сигнализиране за случаи на сексуално насилие в дома или в училище. Той цели да информира учениците и да създаде социални норми, недопускащи насилие и агресия, основани на уважение, зачитане на индивида и неговите потребности и желания. Включването да младежите в спортни инициативи им дава възможност за съзидателен и здравословен избор, пред израз на каквато и да било форма на агресия и тормоз. Физическото развитие и личния мотив за доказване вървят заедно и младите хора трябва да бъдат мотивирани да развиват личните качества и воля, за да изразходят енергията си в укрепване на своята личност, убедени са организаторите.

Проектът „СПРИ сексуалната агресия“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта (ММС), по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10А от Закона за хазарта за 2018 г., направление 3. Този документ е създаден в изпълнение на Договор № 25-00-42/ 06.07.2018 г. за Проект № НПИМД-107-Н3/2018. Съдържанието му е отговорност на Институтът за политики и развитие, като ММС не отговаря за начина на използване на информацията.