Проектът „СПРИ сексуалната агресия“ в пловдивски училища

авг. 30, 2018 | новини

Интервю за Радио Пловдив, БНР

Институтът за политики и развитие  започва кампания за превенция на всякакви форми на сексуално насилие срещу младежи. Кампанията е част от проекта „СПРИ сексуалната агресия“, който е под егидата  на Министерството на младежта и спорта.

Проектът ще стартира в началото на учебната година и в него ще участват 150 ученици  на възраст от 15 до 18 години от средните училища  в Пловдив и областта.

В интервю за Радио Пловдив координаторът на проекта  Милена Добранова представи  този проект, в който  основното средство за противостоене е спорта.  Ще има и информационни беседи, в които учениците ще са информирани за „ужасяващата статистика“ за употребата на наркотици и  сексуална агресия в училище, интернет и друга среда. 

Проблемът е изключително актуален. Проектът е насочен към младите хора с идеята за общуване и възпитание на чувствата. За честно, позитивно участие, а не с модели от киното на насилие и агресия, липса на морални норми.

В Европа през 2016г. 18 милиона са употребяващите наркотици на възраст между 15 и 30 години, докато в България възрастта е под 13 години.

Осем от 10 младежи до 18 години са споделили, че приятелите им имат рисково поведение.

Цялото интервю с Милена Добранова чуйте в звуковия файл.

Оригинална публикация: http://bnr.bg/plovdiv/post/101013242/proektat-spri-seksualnata-agresia-v-plovdivski-uchilishta

Автор: Галя Митева