150 ученици премериха сили в крос срещу сексуалното насилие сред младите хора

сеп. 29, 2018 | новини

150 ученици на възраст между 15 и 18 години се включиха в крос срещу агресията и сексуалното насилие сред младите хора. Те пробягаха дистанцията по северната алея на Гребната база в Пловдив, за да покажат, че доказването в общността, както и откриването на сексуалността и другия пол може да се изяви в честно състезание, а не да пресъздава измислени образи от киното и интернет, които се налагат с нахалство и грубост. Състезанието се организира в рамките на проекта „СПРИ сексуалната агресия“, осъществяван от Институтът за политики и развитие и сдружението „Пловдив бяга“, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта.

„Уменията и способностите, научени чрез спорт, помагат на младежите да преодоляват предизвикателствата и да се справят с пораженията. Спортът развива личните качества и воля на учениците, за да изразходят енергията си в укрепване на личността си“, смята Станимир Симеонов от сдружението „Пловдив бяга“. „Емоционалното и физиологично израстване вървят заедно и ние като общество трябва да положим усилия за това, а не да чакаме криминалните хроники, защото после губим повече усилия за възстановяване на моралните и личностните щети от насилието на сексуална основа“, каза от своя страна координаторът на проекта Милена Добранова от Институтът за политики и развитие.

Да подкрепят младите хора и каузата срещу агресията, на Гребната база дойдоха олимпийската и световна шампионка по гребане Мария Нейкова и състезателката по гребане, планински, класически и ултра маратони Надежда Станилова.

Проектът „СПРИ сексуалната агресия“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта (ММС), по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10А от Закона за хазарта за 2018 г., направление 3. Този документ е създаден в изпълнение на Договор № 25-00-42/ 06.07.2018 г. за Проект № НПИМД-107-Н3/2018. Съдържанието му е отговорност на Институтът за политики и развитие, като ММС не отговаря за начина на използване на информацията.